Novosti
Kontinuirano mjerenje i evaluacija ključno za energetski menadžment

Od kilograma do kilovata

Kako energetski menadžment podsjeća na mršavljenje

Josip Petanović, Direktor - Emasys d.o.o.

Kada se tvrtka odluči krenuti prema energetskom managementu, prvi korak može biti ključan za uspjeh. Naš direktor Josip Petanović, koji je već dugi niz godina u području energetskog managementa, često koristi neobičnu, ali vrlo interesantnu analogiju s upravljanjem tjelesnom masom kako bi pojasnio važnost mjerenja i postavljanja ciljeva u ovom području. Iako na prvi pogled može zvučati neobično, njegova priča pruža jasnu sliku o ključnim koracima u postizanju energetske učinkovitosti.

“Zapravo, često volim koristiti usporedbu energetskog managementa sa tjelesnom masom“ počinje Josip. „Znam da zvuči čudno i ludo, ali evo, da ne vrijeđam nikoga, govorit ću na vlastitom primjeru. Dakle, imam viška kilograma i svjestan sam toga. Odlučio sam smršaviti. Prva stvar koju sam napravio bila je da sam se izvagao kako bih vidio koliko je situacija kritična.”

Važnost mjerenja

Josip dalje objašnjava kako je definiranje zatečenog stanja, tzv. “base line”, ključno za razumijevanje situacije u kojoj se nalazimo. “Vaga je pokazala 110 kg, i da ne ulazim u detalje, cilj mi je bio da do kraja godine budem ispod 100 kg. Dakle, postavio sam si cilj s definiranim vremenskim rokom.”

Nakon postavljanja ciljeva, Josip naglašava važnost mjera koje slijede: “Zatim sam krenuo s mjerama: zdrava prehrana, fizička aktivnost, itd. Tijekom provođenja mjera redovito sam se vagao kako bih pratio učinak poduzetih mjera. Na kraju zadanog perioda, ponovno sam se izvagao kako bih vidio jesam li postigao cilj.”

Josip Petanović, Director of Emasys d.o.o.

Kontinuirana evaluacija: održavanje učinkovitosti

Mjerenje je zapravo jedini pouzdani i egzaktni pokazatelj uspješnosti provedenih mjera”, ističe Josip. “Ako se zapustite, problemi će se vratiti. Isto tako, održavanje implementiranih sustava kao što su solarna elektrana ili elektromotorni pogoni i sl.,  ključno je za dugoročnu učinkovitost.

Ova analogija jasno prikazuje kako pravilno postavljanje temelja i kontinuirano praćenje rezultata mogu donijeti značajne uštede i optimizaciju u poslovanju.

Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.