Novosti

Uspješni korak prema održivom upravljanju energijom

Dana 06.10.2022. stručnjaci održivog razvoja te energetski menadžeri iz privatnog i javnog sektora su se okupili u Kongresnom centru hotela Antunovića na našu drugu konferenciju organiziranu u suradnji s certifikacijskom kućom Quality Austria Adriatic. Konferencija pod nazivom “Upravljanje energijom: POGON ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST”, nije bila samo okupljanje umova, bio je to zajednički korak prema održivijem i energetski svjesnijem svijetu.

Konferencija je okupila niz uglednih predavača koji su nas počastili svojom stručnošću u području upravljanja energijom. Podijelili su svoje znanje, istraživanja i inovativna rješenja, pružajući sudionicima bogatstvo informacija i inspiracije za suočavanje s izazovima našeg vremena. Svaka predavanja bila su svjedočanstvo posvećenosti i strasti koja potiče napredak poslovanju.

  • Gospodin Flavio Gregorović, Direktor tehničkog sektora u Valamar Riviera d.d. je predstavio mnoge projekte energetske učinkovitosti grupacije Valamar uključujući supstitucije kotlovnica na loživo ulje sa dizalicama topline, energetske obnove hotela Corinthia, uspostave sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode (pomoću LoRaWAN tehnologije) te izgradnje pročistača otpadnih voda za ponovo korištenje u praonici rublja.
  • Gospodin Stjepan Ergović, član Uprave tvrtke NEXE d.d, predstavio nam je korake prema održivoj proizvodnji u NEXE grupi. Njihova je maksimalna usmjerenost na kružno gospodarenje otpadom i digitalizaciju postrojenja u svrhu optimizacije procesa, no najveći cilj grupe je proizvodnja CO2 neutralnog cementa (projekt CO2NTESSA).
  • Gospođa Iva Jurkovic iz tvrtke Nord Mobil predstavila nam je proces implementacije normi ISO 50001 i ISO 14001 te izazove s kojem su se susreli tijekom implementacije. Istaknula je i poboljšanja koja su uspješno implementirana u sklopu procesa uvođenja norme, zahvaljujući kojima je Nord Mobil već u prvoj godini uspio smanjiti potrošnju energije za 15%.
  • Gospođa Ariana Vela, vodeća stručnjakinja za EU fondove u Hrvatskoj i regiji vodila nas je kroz prilike za financiranje zelene tranzicije iz fondova EU-a do 2030. godine te istaknula očekivani poziv “Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo” za mala/ srednja poduzeća ili privatna srednje kapitalizirana poduzeća iz određenih energetski intenzivnih industrija. Također, u 2024. očekuje se novi poziv za “Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom” uključujući i normu za upravljanje energijom ISO 50001.
 Pratite nas na LinkedIn ili Facebook.
  • Gospodin Saša Avirović, zamjenik Direktora tvrtke Čistoća d.o.o. Varaždin govorio je o emisijama CO2, izazovima i rješenjima iz javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Niihov najveći izazov je smanjenje količine sakupljenog i odloženog miješanog komunalnog otpada čije rješenje svakako uključuje edukaciju, ali i stimulaciju stanovnika. Isto tako, istaknuo i druge mjere za održivije komunalne usluge koje uključuju smanjenje broja mjesta za odlaganja uz povećanje zapremnine spremnika te elektrifikacija voznog parka uz proizvodnju električne energije dominantno iz obnovljivih izvora.
  • Završno predavanje održao je gospodin Romeo Košćak, osnivač tvrtke Tempus Eko, koji je objasnio izazove obračuna ugljičnog otiska iz otpada. Istraživanje koje je proveo na uzorku od 300 poduzeća dokazalo je da za potrebe izračuna jako mnogo poduzeća još uvijek koriste aproksimacije i/ili procjene umjesto da koriste već postojeće dostupne informacije kao npr. polja F i G iz pratećeg lista za otpad.

Konferencija je postigla izvanredan uspjeh zahvaljujući aktivnom sudjelovanju naših sudionika. Njihovi doprinosi bili su ključni za uspjeh konferencije, od dubokih razgovora do informativnih sesija pitanja i odgovora.

Entuzijazam i predanost koje su svi sudionici, partneri i predavači iskazali svjedoče o našem zajedničkom opredjeljenju za održivu budućnost. Konferencija bila je samo početak našeg puta prema odgovornijem upravljanju energijom, a budućnost je obećavajuća.

Što kažu uzvanici…

“Konferencija je bila odlična, bilo mi je zadovoljstvo prisustvovati.”

“Sve pohvale organizatorima i predavačima.”

“Zahvalim na ugodnom druženju, na kvalitetnoj konferenciji i čestitke na organizaciji istoga. Smatram da se uvijek najviše nauči iz primjera iz prakse i ova konferencija je nudila točno to.”

“Konferencija je bila jako lijepo organizirana, predavanja vrlo zanimljiva. Zahvaljujem se na pozivu i srdačnom dočeku.”

“Rado ćemo se kao tvrtka odazvati i sljedeće godine :)”

Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.