Novosti
ženi u uredu je vruće

Ljetni savjeti za uštedu energije

Meteorolozi su objavili prognozu za ljeto: stižu paklene vrućine i razorne oluje. Tijekom najtoplijih mjeseci klima uređaji nas spašavaju, ali s temperaturama rastu i naši računi za struju.

Ovdje ćete pronaći nekoliko strategija i pametnih navika kako biste uštedili energiju te smanjili račune za električnu energiju. Neki savjeti su besplatni i mogu se koristiti svakodnevno kako biste povećali uštedu; druge su jednostavne i jeftine mjere koje možete poduzeti kako biste osigurali maksimalnu uštedu tijekom ljetnih mjeseci.

Kratkoročne mjere

 1. Koristite sobne ventilatore dokle god je to moguće jer koriste 10% energije središnjeg klima uređaja te Vam omogućuje da temperaturu na termostatu klima uređaja povećate za tri do četiri stupnja bez ikakvog smanjenja udobnosti. Zahvaljujući ventilatoru osoba može dobiti osjećaj hladnijeg okruženja i do 10°C dok zrak u prostoriji ostaje iste temperature. Nemojte zaboraviti isključiti ventilatore kada napustite sobu.
 2. Prilikom rada klima uređaja pokušajte eliminirati bespotrebne toplinske izvore u prostoru (kao što je rasvjeta i ostali kućanski uređaji). Usput LED žarulje ne emitiraju toplinsku energiju, odnosno koriste samo djelić energije žarulja sa žarnom niti ili fluorescentnih žarulje.
 3. Navucite rolete ili zavjese kada je to moguće kako biste spriječili direktni upad sunčevog zračenja i time smanjili potrebu za hlađenjem. Ljeti se na ovaj način može smanjiti temperatura prostorije za 6-8°C!
 4. Ako je hlađenje uključeno, zatvorite prozore. Ukoliko trebate provjetriti prostoriju, za to vrijeme isključite klima uređaj. Kratko prozračivanje potpunim otvaranjem prozora i vrata bolje je od trajnog prozračivanja kroz poluotvorena krila vrata ili prozora.
 5. Otvorite sve prozore prije početka radnog vremena na određeni vremenski period (5-15 min) kako bi se izmijenio unutrašnji zrak sa svježim jer je jutarnji zrak mnogo hladniji. Otvaranjem prozora u ranim jutarnjim terminima (čak i na duži period) može doprinijeti rashlađivanju unutrašnjih prostorija.
 1. Podesite hlađenje na minimalno 25 – 26°C. Hlađenje prostora preniskim temperaturama u ljetnom razdoblju nije poželjno. Kako se veliki dio energije troši na izdvajanje vlage iz zraka, kapacitet uređaja za hlađenje se znatno smanjuje. Za svaki °C niže temperature prostora utroši se 3 – 5% više energije.
 2. Nema smisla podesiti nižu temperaturu kada tek upalite klimu jer se prostor neće hladiti brže temože rezultirati prekomjernim hlađenjem i nepotrebnim troškovima.
 3. Zbog zdravstvenih razloga, razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala biti veća od 7°C.
 4. Ugasite sobnu klimu prilikom odlaska sa radnog mjesta. Time postižete veću efikasnost sistema, duže tehničko trajanje uređaja i znatno smanjujete troškove električne energije.
 5. Ne hladite prostorije u kojima ne boravite.

A ne zaboravite redovito održavati vaš klima uređaj, mijenjati zračne filtere te prije sezone hlađenja očistiti unutarnje i vanjske jedinice, kako bi se osigurala odgovarajuća kvaliteta zraka, ali i spriječila povećana potrošnja energije zbog zaprljanih površina neodržavanih sustava hlađenja – produžit ćete životni vijek uređaja.

Srednjo – dugoročne mjere

 • Provjerite odgovara li kapacitet klima uređaja vašim potrebama. Ako imate jedinicu većeg kapaciteta nego što vam je potrebno vjerojatno bacate novac. Na izbor kapaciteta klima uređaja utječe veličina prostora, toplinska izoliranost prostorije, broj ljudi koji borave u prostoru te količina toplinskih izvora (npr. računala, fotokopirni uređaji, printeri…). 
 • Provjerite da li je termostat smješten na pravom mjestu – ako je na zidu pokraj prozora kroz koju sunce sija ili pored fotokopirnog uređaja, termostat osjeća toplinu tih predmeta ili uređaja što može uzrokovati uključivanje hlađenja češće nego što je potrebno.
 • Nadogradite sustav hlađenja – odaberite onaj energetskog razreda A! Obratite pažnju i na faktor hlađenja (označen s EER ili COP), koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Što je taj faktor veći, uređaj je energetski povoljniji. Najučinkovitiji uređaji koji se danas mogu naći na tržištu su klima uređaji s inverterom, a postižu uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje. 
 • Vanjsku jedinicu po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja. Što je vanjska jedinica na hladnijem mjestu, učinkovitost uređaja biti će veća. 
Ovo ljeto preuzmete kontrolu nad Vašom potrošnjom električne energije!

Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.