Studije
Botanički vrt

Kako je Botanički vrt smanjio potrošnju vode unutar dva tjedna

Ušteda vode: 11m3 / dan 
Godišnja ušteda: 13.855,40 EUR

Pokrivajući površinu od 4.5 hektara, Botanički vrt u Zagrebu, osnovan davne 1889. godine, dio je Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i zakonom zaštićen Spomenik parkovne arhitekture te dio Kulturnog dobra Republike Hrvatske – zagrebačke Zelene potkove.

Objekt i zahtjevi klijenta

Tijekom proteklih petnaest godina kontinuirano se radi na obnavljanju Vrta. Uz obnovu, uvedene su i mjere za povećanje energetske učinkovitosti Vrta kao dio Vladinih napora za poticanje učinkovitog upravljanja energijom i vodom na svim objektima javnog sektora gdje je potrošnja energije veća od 700.000,00 kuna godišnje (propisano u Zakonu o energetskoj učinkovitosti, NN 127/14).

Benefit sustava

Tvrtka Emasys d.o.o. instalirala je sustav daljinskog očitanja, koji se sastoji od 4 mjerna mjesta praćenja potrošnje električne energije, 2 mjerna mjesta potrošnje plina te 2 mjerna mjesta potrošnje vode. Analizom prvih podataka sustava daljinskog očitanja, postalo je očito da je potrošnja vode veća od očekivane (primarno u noćnim satima), što je bio prvi indikator da unutar objekta postoji određeni neopravdani gubitak vode. Tvrtka Emasys d.o.o. je angažirana da utvrdi pozicije gubitaka vode te sanaciju vodovodnih instalacija. detekcije puknuća te potrebne popravke.

Pregled podataka u aplikaciji AMR Emasys

Konačan rezultat je smanjenje potrošnje vode od 11m3 dnevno. Navedeno smanjenje potrošnje je Botaničkom vrtu donijelo uštedu u iznosu 37,96 EUR dnevno, 1.176,76 EUR mjesečno, odnosno 13.855,40 EUR godišnje. Ušteđena sredstva danas se investiraju u obnovu i uređenje samog Botaničkog vrta.

Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.