Studije
bijelo-keramički umivaonici sa slavinom za vodu sa sjajnim nehrđajućim čelikom

Kako olakšati održavanje objekata – iskustvo korisnika s praktičnim primjerima

Prosječni gubici pitke vode: 14 m3 dnevno
Novčana ušteda: cca. 1.990,00 eura

Dječji vrtić Osijek ima 3025 korisnika i 445 zaposlenika u 27 podcentara, centralnu kuhinju te zgradu Uprave.  Emasys d.o.o. ugradio je infrastrukturu naprednog mjerenja na gotovo 100 mjernih mjesta na 10 različitih lokacija koji značajno olakšava zadatak održavanja korisniku jer:

  • omogućava praćenje potrošnje bez potrebe ručnog očitanja mjerila te očitanja teško dostupnih brojila (npr. vodomjeri)
  • podaci su dostupni korisniku u svakom trenutku u realnom vremenu.

Prednosti sustava daljinskog očitanja

Analizom podataka stvarne potrošnje vode, el. energije, plina i toplinske energije korisnik je dobio svakodnevne informacije o uobičajenoj, ali i povećanoj potrošnji na objektima. Sustav je korisniku omogućio da na jednostavan način detektira povećane potrošnje izvan radnog vremena čime se ustanovilo da je najčešći uzrok povećanja potrošnje vode zapravo curenje sanitarne opreme (slavina, vodokotlić,…). Korisnik je zatim postavio različite alarme na temelju uočenih „normalnih“ vrijednosti potrošnje i na takav način uspješno smanjio vrijeme reakcije uočavanja i sanacije gubitka s nekoliko dana na 2 – 4 sata.

Iskustvo s puknućem cjevovoda

Nadalje, vrijednost sustava daljinskog očitanja i nadzora se pokazala se početkom svibnja 2019. godine kada je sustav detektirao curenje pitke vode u količini od 200l/h. Potrošnja se u naredna tri dana povećala u količini od 500l/h te su do trenutka sanacije prosječni gubici pitke vode iznosili 14.400 litara (14,4m3) dnevno.

Puknuće cjevovoda na jednoj lokaciji DV Osijek

Proces detekcije, reakcije i sanacije puknuća cjevovoda značajno je skraćen zahvaljujući funkcionalnosti alarmiranja aplikacijskog djela sustava. Procjena je da bi do detekcije samog curenja, a zbog nemogućnosti pristupa brojilu te nepostojanja vidljivih oblika curenja, protekao cijeli tekući mjesec tj. do trenutka primitka računa od strane Vodovoda (ili možda čak i duže u slučaju da je račun izdan prema procijenjenoj potrošnji).

Sustavom daljinskog očitanja Uprava Dječjih vrtića Osijek je uštedila najmanje cca. 1.990,00 eura.

Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.