Studije
Sustav daljinskog očitanja u zgradarstvu

Zgradarstvo: pravedniji način naplate režija za stanare

Zgradarstvo u Hrvatskoj, na koje otpada 40 posto potrošnje ukupne energije, predstavlja velik potencijal za energetsku učinkovitost. Nadalje zgrade gotovo nulte energije (nZEB) imaju neke prednosti u odnosu na ostale zgrade uključujući činjenica da koristi pametne tehnologije upravljanja tehničkim sustavima zgrade, dakle automatizacije i upravljanja zgradom, podešavanja i nadzora za tehničke sustave ili njihove dijelove. Sustav daljinskog očitanja ili “smart metering” je primjer takvih tehnologija.

Usluge sustava daljinskog očitanja i raspodjele troškova

EMASYS d.o.o. je angažiran od strane tvrtke Martinkovac Gradnja d.o.o. u vlasništvu GP KRK d.d. kako bi ugradio sustav daljinskog očitanja na objektu višestambenih građevina energetskog razreda A+ u Rijeci.

Projekt se sastoji od dvije stambeno-poslovne zgrade svake s 8 katova i ukupno 78 stambenih jedinica. Sustav daljinskog očitanja je obuhvatio obračunska mjerna mjesta za plin i vodu te 90 kontrolna mjerna mjesta za hladnu vodu, 80 kontrolna mjerna mjesta za toplu vodu te 82 kalorimetara kako bi se ponudilo stanarima/vlasnicima individualne račune i raspodjela troškova na temelju stvarne potrošnje svake stambene jedinice za vodu i plin.

submetering for fairer utility bills

Na mjesečnoj bazi šaljemo tvrtki koja upravlja nekretninom na lokaciji – KV-stan d.o.o. – raspodjelu potrošnje za toplu vodu i grijanje s podacima iz sustava daljinskog očitanja te kalkulaciju za naplatu za pojedini stan na temelju stvarne potrošnje.

Prednosti pametnog očitanja potrošnje

Fiksni sustav s kontrolnim mjernim mjestima za svaku stambenu jedinicu je sve više značajna prodajna prednost za novogradnje jer:

  1. automatizira upravljanje energijom i vodom u zgradi;
  2. omogućuje pravedniji način naplate na temelju stvarne potrošnje;
  3. pomaže u detekciji gubitaka vode usporedbom opskrbe i stvarne potrošnje;
  4. te potiče stanare / vlasnike da budu svjesniji o individualnom utrošku energije i vode te više paziti štedeći novac i čuvajući planetu.

Kroz razdoblje koje traje više od dvije godine u kojem upravljamo stambenim objektima na Martinkovcu možemo potvrditi da je sustav daljinskog očitanja energije zaista učinkovit u smislu manje potrošnje, a time nižih računa koje dobivaju suvlasnici te u smislu pravednije raspodjele tih troškova. Osim toga ove zgrade direktno sudjeluju u smanjenju emisija ugljičnih plinova i potrošnje energije kao jedna od aktualnih mjera EU-a za ublažavanje klimatskih promjena.

Karmen Vukorepa – KV-stan d.o.o.

Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.