Studije
Božićni dar brzom detekcijom gubitaka vode

Božićni dar od 1000,00kn dnevno!

Sustav daljinskog očitanja se pustio u rad pred sam Božić i donosio je pravo blagdansko iznenađenje svojim korisnicima brzo utvrđivanjem postojanja gubitaka vode.

Detaljni podaci o potrošnji energenata i vode u intervalima od sat vremena (ili manje) omogućuju uvid u obrasce potrošnje koje inače ne bi bilo moguće vidjeti. Na primjer, jednostavno ne postoji način na koji vam tjedno ili mjesečno očitanje brojila može pokazati koliko energenta ili vode trošite u različita doba dana ili u različite dane u tjednu. Sustav daljinskog očitanja i softver za praćenje i upravljanje potrošnje vam omogučuje takvu detaljnu analizu.

Dodatno, najlakše je tražiti i pronalaziti rasipanja energije ili uočiti gubitke vode u vremenskim razdobljima kada obično na lokaciji ima malo ili nimalo aktivnosti tj. po noći, preko vikenda ili za vrijeme godišnjeg odmora.

U ovom slučaju se radilo o božićnim blagdanima kada je zbog godišnjeg odmora na lokaciji aktivnost bila smanjena na minimum. Iz prikupljenih podataka bilo je očito da se ipak na lokaciji i u takvim uvjetima troši znatna količina vode (oko 1,8 m3 na sat). Korisnik je ubrzo pronašao i otklonio sve uzroke prekomjerne potrošnje.

Primjer curenja vode i sanacija gubitaka

Izračunajmo sada…

Cijena 1m3 vode = 25 kn

Dnevni gubitak vode = 43.2m3

Dnevni trošak gubitka = 1.080,00 kn

Mjesečna novčana ušteda = 32.400,00 kn

Godišnja novčana ušteda = 388.800,00 kn

Povrat investicije = manje od 3 mjeseca

Autor

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.

Leave a comment