Studije
prednosti praćenja potrošnje sustavom daljinskog očitanja

Prednosti već od prvog dana!

Prednosti implementacije sustava daljinskog očitanja uočljivi su često odmah nakon ugradnje, ponekad čak i tijekom same ugradnje. Cilj nam je korisnicima osigurati sve prednosti našeg rješenja za upravljanje potrošnjom energenata i vode te što brži povrat uloženog novca i daljnje novčane uštede. Stoga Vam u nastavku navodimo najčešće nepravilnosti u upravljanju energijom i vodom koje su vidljive u kratkom vremenu nakon implementacije i korištenja sustava.

Ima li hidrant vode?

Zvuči ludo, zar ne? No tijekom testiranja ispravnosti rada sustava prilikom ugradnje traži se uvijek otvaranje hidrantske mreže kako bismo osigurali da mjerač impulsa ugrađen na hidrantskom vodomjeru radi ispravno i registrira potrošnju. U jednom slučaju dogodilo se da vode u hidrantskoj mreži nema zbog zatvorenog ventila. Ventil se odmah otvorio čime je izbjegnuta moguća katastrofa u hitnom slučaju.

Praćenje potrošnje prvih tjedana

Najčešće nakon ugradnje i praćenja potrošnje tjedan do dva korisnik već može ustanoviti normalnu te uočiti prekomjernu potrošnju bilo kojeg energenta ili vode. Detaljni podaci o potrošnji energenata i vode iz sustava daljinskog očitanja u intervalima od sat vremena (ili manje) omogućuju uvid u obrasce potrošnje koje inače ne bi bilo moguće vidjeti.

Na primjer korisnik može uočiti kako pogrešno konfiguriran ili neispravni sustav grijanja i hlađenja grije ili hladi praznu zgradu preko noći i preko vikenda kada nema korisnika zgrade. Uspoređujući potrošnju toplinske energije s vanjskim temperaturama može se uvidjeti da se zgrada grije čak i kada su vanjske temperature visoke (slika 1).

Loš primjer upravljanja kotlovnicom koji korisnik može uočiti nakon ugradnje sustava daljinskog očitanja.
Slika 1. Loš primjer upravljanja kotlovnicom – pokazana je potrošnja lož ulja (plava) i vanjska temperatura (zelena)

U sljedećem primjeru korisnik je mogao uočiti prekomjernu noćnu potrošnju vode na objektu (140 – 200 litara vode na sat) te tražiti uzrok toga. S sanacijom problema uspio je skoro poloviti dnevnu potrošnju (slika 2).

Mjesečni pregled potrošnje vode u obliku "heatmap" u kojem je vidljiva uspješnost implementacije sustava daljinskog očitanja
Slika 2 Mjesečni pregled potrošnje vode u kojem je vidljiva uspješnost implementacije sustava daljinskog očitanja
Izračunajmo…
Cijena 1m3 vode = 25 kn
Dnevni gubitak vode = 2m3
Godišnja novčana ušteda = 18.250,00 kn

Još nekoliko studija

Pročitajte još nekoliko studija kako biste se uvjerili u prednosti sustava daljinskog očitanja.

Božićni dar od 1000,00kn dnevno!

Kako je Botanički vrt smanjio potrošnju vode unutar dva tjedna!

Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.