Novosti
Earth Hour / Sat za planet Zemlju

Sat bez svjetla za naš planet

25. ožujka 2023. Emasys potiče tvrtke i pojedince da sudjeluju u Satu za planet Zemlju (Earth Hour). Earth Hour međunarodna je kampanja koja potiče ljude diljem svijeta da ugase svjetla. Ovogodišnja kampanja ‘The Biggest Hour for Earth’ pokušava stvoriti najveći utjecaj do sada.

Na jedan sat od 20.30 do 21.30 u subotu, 25. ožujka, potičemo naše pratitelje da ugase svjetla kod kuće ili na poslu i učine nešto pozitivno za naš planet.

Zašto?

Procjena ukupne emisije stakleničkih plinova za svakog Hrvata je 4,36 tone po proizvodnji, no po potrošnji (efekt trgovine) iznosi 5,5 tone CO2e.

Jedan od bitnih faktora je konzumacija mesa i ostalih životinjskih proizvoda, jer se procjenjuje da doprinosi 14% ukupnim globalnim emisijama. Još 7,5% stakleničkih plinova u Hrvatskoj direktna je posljedica sektora gospodarenja otpadom. Otpad ne nastaje sam po sebi, nego je izravna posljedica naših potrošačkih navika. 

Naposljetku, na godišnjoj razini prijevoz ima najveći utjecaj za ugljični otisak svakog pojedinca. Većina Hrvata koristi vlastiti automobil svakodnevno za prijevoz “od vrata do vrata” od kuće do posla, te za prijevoz djece u školu i vrtić. 

Mnoge zemlje, institucije i poduzeća obvezali su se da će smanjiti svoj ugljični otisak u poslovanju, dok je cilj Europske unije postati „klimatski neutralna” do 2050. godine.

Sudjelovanje u Satu za planet Zemlju pokazat će tvrtkama i pojedincima koliko jednostavno može biti učiniti male promjene koje imaju veliki učinak.

Kako?

Postoji mnogo načina da se uključite, ali za našu inicijativu Sat bez Svjetla, jednostavno tražimo od ljudi da ugase svjetla u njihovim poslovnim prostorima, uredima ili domovima na jedan sat navečer 25. ožujka između 20.30 – 21.30.

Za pojedince

Ugasite svjetla u svom domu i na sat vremena isplanirajte neke aktivnosti kao što je:

  • društvena igra uz svjetlost svijeća
  • uživanje u obroku bez mesa sa svojim prijateljima i obitelji
  • gledanje dokumentarnog filma o prirodi
  • meditacija uz zvukove prirode
  • uživanje u slobodnom vremenu uz Spotify playlistu Earth hour 2023.

Za tvrtke

Budući da komercijalne nekretnine proizvode najviše emisija, želimo da što više tvrtki sudjeluje.

Pozivamo Vas da isključite barem dekorativnu i drugu rasvjetu koja nije neophodna. Čak i ako niste na svom radnom mjestu tijekom vikenda, a želite nešto promijeniti, razgovarajte sa svojim voditeljem tehničke službe ili upraviteljem zgrade da vidite što je moguće.

Preporučamo i slušanje podcasta na temu upravljanja ugljičnom otiskom

Budite društveni

Želimo nadaleko podijeliti važnost Sata za planet Zemlju, stoga vas molimo da podijelite s nama kako provodite sat vremena na društvenim medijima koristeći #Myhourforearth i #EmasysSatbezSvjetla.

Saznajte više

Otkrijte više o Satu za planet Zemlju na službenoj web stranici, a više o kako Emasys može pomoći Vašoj tvrtki da uštedi energiju i novac:


Author

Emasys

Implementiramo prilagođena rješenja daljinskog očitanja u svrhu smanjenja potrošnje energenata i vode za višu operativnu učinkovitost i konkurentnost poslovanja te za zeleniju budućnost.